zondag 28 november 2010

ontwikkelen Alzheimer

Op internet las ik een artikel:  't schijnt wetenschappelijk bewezen te zijn dat je eerder Alzheimer erft van je moeder dan van je vader..... (link):

Als je moeder aan Alzheimer lijdt of leed, dan heb je meer kans om de ziekte zelf ook te ontwikkelen. Eerder was al bekend dat Alzheimer een genetische component had, maar dat moeders zwaarder doorwegen in het ontwikkelen van de ziekte dan vaders, is nieuw.

De verantwoordelijken hiervoor zijn enkele eiwitten. Kinderen van moeders met Alzheimer hadden hogere niveaus van deze eiwitten, waaronder amyloid (dat de ziekte helpt ontwikkelen) en proteïnes die stress opwekken waardoor hersencellen afsterven. 

Wie een vader had met Alzheimer of wie geen familiegeschiedenis heeft met Alzheimer, had normale aantallen van deze eiwitten. 


Preventie ipv behandeling

"Deze genetische determinanten identificeren is belangrijk. Zo kunnen we behandelingen ontwikkelen die Alzheimer aanpakt voor de ziekte zich manifesteert", legt Lisa Mosconi van New York University School of Medicine uit. Idealiter zou Alzheimer voorkomen worden, preventief aangepakt, ipv behandeld.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en wordt gekenmerkt door geheugenverlies en vermindering van de mentale capaciteiten, zoals nadenken. 

bron:  Daily Mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge