zondag 19 december 2010

klein commentaartje

Deze reactie kreeg ik naar aanleiding van mijn laatste bericht, ik heb toestemming gekregen om 't te plaatsen:

Een klein commentaartje,
Met Haldol is de lol maar half zo dol zei me een patient met schiziode-persoonlijkheidsstructuur eens. bedoelt was, dat de beelden, de gedachten (de hallucinaties) van degene die Haldol neemt weer teruggebracht worden naar onze realiteit.
Haldol is een anti-hallucinogeen en zorgt ervoor, dat de vertekende waarheid van degene die het neemt weer aan de realiteit, onze realiteit, wordt aangepast.
Dementie gaat vaak gepaard met hallucinaties, omdat de hersenstofwisseling uit balans is geraakt. De beelden, die de patient ziet zijn dan beelden uit het verleden, die aan het heden geconfabuleerd ("bedacht", "verzonnen", met elkaar "verlijmd") worden. Op deze manier wordt ook vaak het heden ingepast in de spinsels van het langetermijnverleden, omdat door de voortschrijdende dementie het kortetermijngeheugen steeds minder en op een gegeven moment niet meer bereikbaar (= aanwezig) is.
Die confabulaties bedekken de angst van de patient "zichzelf" te verliezen, ook zichzelf niet meer te herkennen (want wat is er dan nog?) In de fase, waarin kinderen en oude vrienden nog herkend worden is de angst zichzelf te verliezen het grootst. Wanneer die bedachte, geconfabuleerde constructie opzij geschoven wordt, door een verzorgende, een kind, wie dan ook, wordt de angst zo groot, dat er agressie ontstaat.
De diepe slaap na zo´n situatie is de rust na de inspanning, het bed, de warmte.

Wilt U meer over ethische benadering van dementen weten?
dan neem contact op met
Zorgimpact: