dinsdag 25 januari 2011

nog een reden om te stoppen met roken

Pap rookt niet. Hij rookt niet meer. Bijna 10 jaar geleden - kort nadat mam is gestorven - is hij gestopt met roken. Hij rookte best veel, van die vieze Caballero sigaretten zonder filter.

Gelezen op een blog:
Nog een reden om te stoppen met roken! In de krant van (?) staat dat rokers van middelbare leeftijd die meer dan 40 sigaretten per dag consumeren, dubbel zoveel risico lopen op het ontwikkelen van Alzheimer. Dit is naar voren gekomen uit een onderzoek:


Roken vergroot de kans dat je de ziekte van Alzheimer of dementie krijgt. Vergeleken met niet-rokers bleken zij 50 procent meer kans te hebben op deze ziekte. Deze onderzoeksresultaten van het Erasmus medisch centrum in Rotterdam zijn gepubliceerd in het blad Neurology.


Uit de analyse van gezondheidsdossiers van achtduizend mannen en vrouwen is gebleken dat langdurige rokers 50 procent meer kans hebben op dementie, dan niet-rokers of stoppers. De dossiers zijn van inwoners van de wijk Ommoord in Rotterdam die in 1990, het begin van het onderzoek, 55 jaar of ouder waren. Er wordt gekeken naar de invloed van rook- en eetgedrag op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, dementie en diabetes.
Volgens onderzoeksleider Monique Breteler tast roken de bloedvaten in de hersenen aan. Hierdoor ontstaat het vergrote risico. Niet alleen roken, ook het zogeheten Apoe4-gen geeft een verhoogd risico op Alzheimer. Dit geeft voor rokers geen extra risico. Wel hebben rokers zonder dat gen 70 procent meer kans om Alzheimer te ontwikkelen dan hun niet-rokende leeftijdsgenoten.Het onderzoek (zie bron) is uit 2007.