donderdag 10 februari 2011

niet zonder jou (2)

Gisteravond ben ik met twee vriendinnen naar de film 'Niet zonder jou' geweest. Ik was heel benieuwd, de kleine filmpjes die ik al op de blog had geplaatst lieten niet genoeg zien ... Nou, ik ben héél blij dat ik ben geweest, 't was echt een heel mooie documentaire met mooie beelden, liefdevol gefilmd door de zoon (Peter) en zijn vrouw (Petra). Het echtpaar, Ger en Hermine, houden zo veel van elkaar ... 't is triest om te zien hoe Hermine achteruit gaat, niet alleen door Alzheimer maar ook door kanker. Uiteindelijk blijft hij (88 jaar!) verdrietig achter ... Als je de kans krijgt om de film te gaan bekijken: DOEN!Deze tip las ik op de blog van Elisabeth, gelijk de trailer bekeken en ik was onder de indruk! .... Jammer dat ik deze film gemist heb ...Verdwaald in het Geheugenpaleis is een debuutfilm van Klara Van Es. Het is de eerste documentaire over leven met dementie doorheen de ogen van een groep mensen met dementie. Ze wonen samen in een flat genaamd Iduna, onder continu begeleiding en verzorging. Dit is een wat ongewone leefgroep van De Bijster, een woonzorgcentrum voor mensen met dementie in Essen, bij Antwerpen. De acht bewoners van Iduna bevinden zich in -- wat wetenschappelijk geldt als -- de eerste fase van de ziekte: vlagen van luciditeit, vergetelheid en afwezigheid wisselen elkaar voortdurend af. De film vertelt de levensverhalen van zij, voor wie dementie het enige is wat hen samenbrengt.

Deze acht personen worden gedurende een jaar gevolgd aan de hand van verschillende verhaalniveau's: de dagelijkse routine, het doorbreken ervan en de levensverhalen. Enkel op die manier kan ontdekt worden wie ze zijn en wie ze waren. Alleen zo borrelen hun levensgeschiedenissen op. Alleen dan wordt duidelijk hoezeer hun (zelf)bewustzijn onherroepelijk afbrokkelt en de afwezigheid het langzaam maar zeker haalt op de luciditeit. Aan het eind van de film zijn de personages niet meer dezelfde omdat hun ziekte hen heeft veranderd of omdat ze misschien zijn overgeplaatst.

Tot op zekere hoogte is Verdwaald in het Geheugenpaleis een 'tranche de vie', een portret van het dagelijkse doen en laten van een aantal mensen in een bijzondere biotoop en dito toestand. Verdwaald in het Geheugenpaleis is ook het portret van die toestand: een hardvochtige ziekte die het geheugen van de personages onomkeerbaar onteigent.(bron: YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge