vrijdag 23 september 2011

dun ijs (2)


In één ruk uitgelezen: 't boek 'dun ijs' van Elly Rijnbeek. 'n Fijn en prettig te lezen boek over de (mantel)zorg van 9 broers en zussen over hun dementerende vader en verwarde moeder:

De moeder (86) van Elly Rijnbeek raakt de kluts kwijt en kan de zorg voor haar dementerende man (83) niet meer aan. Dat is in de zomer van 2009. Elly en haar broers en zussen worden gebombardeerd tot mantelzorger. De veranderde familieverhoudingen, de zorg voor de ouders, taakverdeling, onenigheden en gevoelens komen allemaal aan de orde in dit prettig geschreven boek. 

't Fijne van dit boek vond ik dat er veel dingen herkenbaar zijn: de reacties van de ouders ten opzichte van de kinderen, de dingen die gezegd en verzwegen worden, het 'gedoe' met thuiszorg en instanties. 't Grote verschil is natuurlijk 't aantal betrokkenen. Wat in dit boek geregeld, besproken en gedaan wordt met 9 personen, doe ik voor een deel alleen, met - indien nodig - hulp van mijn broers. Ik regel de financiën, de afspraken met thuiszorg, huishoudelijke hulp, wmo, huisarts, praktijkondersteuner, pedicure, specialisten, doe de boodschappen, controleer voorraad en ijskast, controleer de kleding op vlekken en geurtjes ...., regel tuinhulp, ben taxi, etc. Behoorlijke lijst, als ik 't zo zie, maar in de praktijk is 't (nog) best te doen ;-)

Ik vind dit boek een aanrader, niet alleen voor mantelzorgers trouwens. 

'Dun ijs', geschreven door Elly Rijnbeek. Uitgeverij Atlas, ISBN 978-90-450-6616-5

10 opmerkingen:

 1. Volgens mij (toen je vorige keer over deze schrijfster en haar boek vertelde) "voorspelde" ik al dat je het boek in één keer uit zou lezen.

  Een fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't Is altijd fijn om herkenning te vinden, zodat je je gesteund voelt in wat er allemaal op je pad komt.
  Al heb ik nu niet zo met Alzheimer te maken, van tijd tot tijd lees ik er weleens een boek over en ik denk dat dit wel laagdrempelig geschreven is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer, ze hebben het nog niet bij onze Ravelse bieb. Ik zal vragen of ze het willen aanschaffen. Ze doen hier namelijk aan verzoeknummers. Een heel toffe bieb!
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan is het weer heel prettig zo'n rijk gezin te hebben zodat je de taken kan verdelen.
  Je zegt het nu nog goed aan te kunnen, maar wacht niet te lang anders ben je straks helemaal uit geblust, want dat hoor je maar al te vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wie weet is het wel een boek voor De Man. Hij mantelzorgt nu al dik vijf jaar samen met z'n twee zussen. Met alle liefde gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is inderdaad een flink pakket taken, zeg.
  Wat boeken betreft: ken je het boek "Still Alice" van Lisa Genova. In het nederlands heet het: "Ik mis mezelf". Een prachtig boek over Alzheimer bij een vrouwelijke professor, geschreven vanuit haar standpunt.
  Zeer aan te raden.
  Fijn weekend,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is wel eens een angst van mij, ik ben enig kind en als mijn moeder oud wordt sta ik er alleen voor.
  Ik vind dat wel eens een beangstigende gedachte.

  fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik deel mijn angst met mevr. W. uit bovenstaande reactie...ben ook enig kind. Ben heel dankbaar dat mijn ouders nog 'goed' zijn al heeft mijn pa copd en dat wordt alleen maar erger.

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna nooit buiten mijn woonplaats winkel. Ik krijg mijn geld hier ook wel op...hihi. Ik mis goeie brocante-markten hier in de buurt. En is het altijd wat.....
  Heel fijn weekend Inge.
  Groetjes,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ehh...woord vergeten. Moet zijn: En ZO is het altijd wat....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een schitterend geschreven boek: GESTAMELD LIEDBOEK, geschreven door de Vlaamse schrijver Erwin Mortier. In wollige taal beschrijft hij zijn emoties als hij zijn moeder langzaam weg ziet glijden in de schimmige wereld van Alzheimer. Rauw en teder tegelijk, over liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren. Geen "een-adem" boek, maar zeer herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge