vrijdag 16 september 2011

Op de radio en in de krant

Het Limburgs Dagblad, Dagblad de Limburger en omroep L1 zetten in het 'Jaar van de Vlinder' met een reeks artikelen en 5 tv-debatten de schijnwerper op de regio Parkstad (Limburg). Het 4e debat staat in het teken van de gezondsheidszorg en gezond(er) leven. Hoe houden we de zorg, met de groeiende vraag in deze vergrijzende regio, ook in de toekomst betaalbaar? 
Het debat vindt plaats op maandag 19 september in de hal van het Atrium (ziekenhuis Heerlen), aanvang 20.00uur.

In het Limburgs Dagblad/Dagblad de Limburger stond op 8 september jl een interview met Luc de Witte, bijzonder hoogleraar technologie in de zorg aan de Universiteit Maastricht.

Vaarwel groot verpleeghuis
Nieuwe technologie zal de zorg revolutionair veranderen. Grote verpleeghuizen hebben hun langste tijd gehad, thuiszorg op afstand met sensoren is de toekomst. Dat voorspelt Luc de Witte, bijzonder hoogleraar technologie in de zorg aan de Universiteit Maastricht. Bij de Midden-Limburgse thuiszorgorganisatie Proteion is het systeem nu al in gebruik. In de eigen woning van cliënten worden infraroodsensoren opgehangen die er de hele dag door elke beweging registreren. Hoe vaak gaat de wc-deur, de deur van het medicijnkastje of de ijskast open? Het systeem staat ingesteld op het persoonlijke gemiddelde en slaat, via de meldkamer van de ambulancedienst, automatisch alarm als er sprake is van een opvallende gedragsverandering. Als iemand plots tien , in plaats van drie keer per dag naar het toilet gaat of als er geen enkele beweging meer is. Een dienstdoende verpleegkundige krijgt dat alarm als sms'je op haar mobiele telefoon en kan er direct heen. Een mooi voorbeeld van 'zorg op afstand' zoals dat in de nabije toekomst steeds vaker zal worden toegepast, weet Luc de Witte. "Ideaal voor een dementerende oudere die nog niet naar een verpleeghuis wil. Thuiszorginstellingen, maar ook de huisarts of bijvoorbeeld bezorgde kinderen, kunnen iemand in de gaten houden zonder er elke dag over de vloer te komen."


Helaas lukt 't me niet om een link te plaatsen, en 't artikel is te groot om helemaal over te typen  .....
bron: Limburgs Dagblad, 8 september 2011

Afgelopen zaterdag, 10 september, stond in De Telegraaf in de bijlage 'Vijftig Plus' een stuk over Alzheimer Café's. Ik werd hierop opmerkzaam gemaakt door Sanneke. Thanks! Ze wilde me 't stuk desnoods toesturen, maar dat is niet nodig: pap heeft een abonnement op deze krant. 't Was even zoeken tussen 't oud papier, maar ik heb 't betreffende stuk gevonden! Voor wie de krant niet heeft, hier klikken voor de link. Ik hoop dat de pagina vergroot kan worden, anders is 't een beetje moeilijk lezen ....

Gelezen op de site van Alzheimer Nederland: op 21 september 2011 is het weer Wereld Alzheimer Dag. Op die dag worden zeer vele activiteiten georganiseerd. De volgende activiteit lijkt mij wel interessant: 

Symposium Alzheimer en een waardig levenseinde te Maastricht

Op 21 september organiseert het Alzheimercentrum Limburg een symposium. Centraal staat het verlangen van mensen met Alzheimer om te ontkomen aan een ontluisterende laatste levensfase. Sprekers zijn o.a. prof. Dr. Frans Verhey, prof. Dr. B.Onwuteaka-Philipsen en prof. Dr. F. van Wijmen. Het symposium duurt van 13:15 tot 17:00uur. Deelname is €50.
Locatie: Statenzaal van het Gouvernement in Maastricht
Informatie: mevr. Els Ketelslegers, 043-3874175,e.ketelslegers@maastrichtuniversity.nl

7 opmerkingen:

 1. Het lijkt allemaal zo mooi wat ze voorspiegelen, maar je zal toch wel zelf veel dingen moeten regelen, zoals de boodschappen de was etc. En het is zo afstandelijk als er niemand van de thuiszorg meer komt om even een gesprekje te voeren wat karweitjes te doen en een kopje koffie te drinken. Ze moeten het niet meer uithollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat er steeds meer aandacht komt voor Alzheimer. Dat systeem met sensoren lijkt me alleen nogal onpersoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Persoonlijk denk ik dat alles beter is dan hoe de vroegere verpleegtehuizen waren. Maar er wordt aan dit onderwerp in ieder geval veel aandacht besteed en dat is goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me handig, zo'n sensor.
  In ieder geval beter dan een onpersoonlijk verpleeghuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een groot fan van Domotica, zoals de toesassingen van bijvoorbeeld sensoren genoemd worden. het betekent niet dat er nooit meer iemand komt, maar zoals gezegd dat je een berichtje krijgt als er iets niet is zoals het hoort.
  Fijn, een smsje als blijkt dat Pa ineens midden in de nacht de deur uitgaat, of 100 keer naar het toilet moet. Je kunt de smsjes ook aan familie laten doorgeven.
  Of wat dacht je van een pillenuitgiftemachine die nooit meer dan de juiste pil op de juiste tijd uitgeeft. Ik zou het juist een geruststellende gedachte vinden. Als aanvulling op; niet als vervanging van.. :)

  Ik weet dat er in Wassenaar ook een aantal woningen staan waar men is begonnen met het gebruiken van domotica. (als wij oud zijn hoop ik allemaal gemeengoed geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh en zou Inge er dan zo eindelijk achterkomen waar al het eten blijft in het huis van papa!?? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook in moderne verpleeghuizen vind je steeds vaker moderne elektronica, zoals bewegingsmelders en camera's. Ja, vaak uit nood geboren: 1 nachtzuster voor 32 'bewoners met intensieve zorg'. En overdag 2, hooguit 3 verzorgenden. Waar gaat dat heen?
  Mijn uren in de gezamenlijke huiskamer zijn vaak gevuld met hand-en-spandiensten. Is niet erg hoor, want de contacten met de medebewoners zijn des te prettiger! En de humor ligt daar niet op straat, maar op tafel.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge