zaterdag 7 december 2013

app

De blog van Ita was een van de eerste blogs die ik ging volgen over dementie, nu bijna drieënhalf jaar geleden. Het was fijn om te lezen hoe Ita tegen Alzheimer aankeek en hoe ze omging met haar moeder. Haar moeder en mijn vader waren ook ongeveer van gelijk 'Alzheimer-niveau'. Het was de laatste tijd wat stil op haar blog, we speelden ook geen spelletjes Wordfeud meer .... Per toeval  vernam ik dat haar moeder is overleden. 'Een beetje onwerkelijk soms nog' schrijft Ita in antwoord op mijn bericht aan haar. Ik wil haar ook op deze blog heel veel sterkte toewensen!
Gisteren kreeg ik een mailtje van Inge (what's in a name ;-) ) namens Alzheimer Nederland: de nieuwe app is er! Het is in de AppStore gratis beschikbaar onder de naam  'Alzheimer Assistent' (lees --> hier <-- voor meer informatie). Het ziet er heel mooi  uit, ik hoop dat het veel gebruikt gaat worden, met name door mantelzorgers voor mensen met dementie.
Ik heb weinig te schrijven over pap. Hij maakt niets meer mee, vertelt ook niks meer. Zit maar in zijn stoel, bezig met, tja, met wat?  Zijn bril is nog altijd niet gevonden, en ja, er is op allerlei logische en de meest onlogische plekken gezocht. Maar ik kan moeilijk gaan neuzen in de kasten en tassen van medebewoners ... Ik moest naar aanleiding hiervan denken aan een hele tijd geleden, toen pap nog thuis woonde en ook zijn bril kwijt was. Dezelfde bril dus .... maar toen heb ik 'm binnen niet al te lange tijd teruggevonden, het is te lezen in --> dit bericht <-- van inmiddels ruim twee jaar geleden.
Verder vernam ik gisteren dat hij last heeft van jicht aan een knie en dat hij hiervoor een ontstekingsremmer kreeg. Bij het horen van de naam 'diclofenac' begonnen er bij mij wat alarmbelletjes te rinkelen. Halleluja voor mijn blog want na enig zoeken vond ik wat ik zocht: pap reageert verkeerd op medicijnen uit de medicijngroep NSAID, dus ook op bijvoorbeeld ibuprofen (bericht uit 2010). Zijn evv-er kon dit nu direct doorgeven aan de arts waardoor pap nu een stootkuur cortisonen krijgt. Vreemd dat deze informatie niet bekend was bij hen ...

10 opmerkingen:

 1. Toch wel handig zo'n blog als naslagwerk ;-)
  Jicht is heel pijnlijk maar met wel de juiste medicijnen zal het snel minder worden.
  Handig dat er nu ook een app is!

  Liefs Petr@

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo zie je hoe waardevol dit blog is. Je bent een kanjer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vreemd, tja... Over de communicatie (of het gebrek daaraan) in ziekenhuizen en huisartsenposten heb ik ook nog wel wat blogjes vol te shrijven. Zucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijzonder zeg die app. Ervaringen uitwisselen of lezen over andermans ervaringen is zo belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent en blijft een kanjer blijf er boven op zitten

  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad vreemd dat zulke feiten niet in zijn dossier staan. Daar ontbreekt het nog wel eens aan.
  Ook wij moesten nogal eens iets laten veranderen of laten noteren in onze ouders hun dossier. En ook bij mij zelf had ik verleden week iets dergelijks bij de hand. Een toch best wel belangrijke melding van een mdl specialist is niet bekend bij mijn huisarts, terwijl ik weet dat het doorgegeven is. Tja....
  Die app is een goede toevoeging voor mantelzorgers, lijkt me.
  Groetjes,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat er zo'n app is om informatie in te winnen of van gedachten te wisselen. Ik zie er een bekende naam bij staan. Die dame kreeg dit jaar een prijs. Waar een blog al niet goed voor is, het houdt je scherp. Ja jicht kan heel pijnlijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben niet zo gek op het woord "kanjer", maar heb veel respect voor hoe jij al jaren omgaat met de ziekte van je vader. Sinds hij niet meer thuis woont lijkt het voor jou gemakkelijker te zijn geworden, maar naast de geestelijke problemen is de lichamelijke aftakeling moeilijk.
  Reageren doe ik nooit meer, maar ik leef wel mee en realiseer me dat de vader waar je als meisje zo trots naar opkeek niet dezelfde papa meer is en dat is heel verdrietig.
  Liefs van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik krijg alleen een app in het italiaans...en alzheimer assistent is onbekend, jammer, het leek me een heel nuttige app
  zal het later nog eens proberen

  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Inge,
  Kort geleden zag ik jouw blog en herkende in jouw stukje van 7 december veel van mijn vader. Ook mijn vader zit maar in zijn rolstoel, maakt niets meer mee en heeft periodes dat hij niets zegt. Soms is hij helder en weet hij wie je bent en zegt dan zowaar iets. Papa is mijn vader niet meer en dat maakt het heel moeilijk om bij hem op bezoek te gaan. Maar ik blijf hem bezoeken en ga met hem naar de bingo, een optreden van een orkest e.d. Ik kan niet ontdekken of papa nog van dingen geniet. Als papa in zijn eigen wereld is en niets van de rest om zich heen iets mee lijkt te krijgen, ga ik vaak mistroostig naar huis in de hoop dat papa bij een volgend bezoek "helderder" is. Dank je voor je blog, je ziet daardoor dat je niet de enige bent met verdriet om een dementerende ouder.
  Vriendelijke groet,
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge