vrijdag 3 oktober 2014

lijstje

In de krant stond laatst een lijstje: Negen stappen tegen dementie, oftewel welke risicofactoren dragen bij aan dementie en wat kun je daar (zelf) aan doen.  Klinkt goed, maar of het helpt? Is er überhaupt iets dat helpt om de sluipmoordenaar te stoppen of te voorkomen? Volgens Hoogleraar ouderen-psychiatrie Frans Verhey van de Universiteit Maastricht: "Alles wat goed is voor het hart, is ook goed voor de hersenen"

1. hou je brein in conditie. In tegenstelling tot berichten die ik eerder las bedoelen ze ook training door middel van puzzels. Yes, ik WordFeud en NumFeud me een ongeluk, dus dat zit wel goed .... Ook nieuwe dingen leren, vrijwilliger worden, dansen leren, het staat allemaal genoemd. Hoe zat dat vroeger bij pap? In de schaarse vrije tijd die hij had heeft hij veel gepuzzeld. Jammer, het heeft hem niet geholpen.
2. blijf niet zitten met sombere gevoelens, zoek hulp, praat erover. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, rust en slaap. Onderneem activiteiten met anderen. Oké, glas bij pap en bij mij was/is altijd (nou ja, meestal) halfvol. Beweging was er voor pap altijd meer dan voldoende, hij was altijd actief in zijn tuin, maaide het gazon zó vaak dat de buurvrouw er horendol van werd. Ging vaak wandelen, alleen of met het wandelclubje. Jammer, heeft niet geholpen.
3. eet gezond. Tja, met name de laatste jaren at hij meer dan goed voor hem was. Dankzij mijn inkoopbeleid waren dat wel meestal goede en gezonde spullen: veel fruit, tomaatjes, volkorenbrood. Geen zoetigheid, geen suiker in thee of koffie. Gek genoeg drinkt hij sinds hij in het (t)huis woont wèl melk en suiker in koffie of thee. En ranja bij het eten in plaats van een lekker glas water.
4. voorkom hoge bloeddruk. Beweeg regelmatig, eet gezond, beperk alcoholgebruik, stop met roken. Pap heeft gerookt tot hij bijna 72 was. Minpunt dus. 
5. probeer bij overgewicht af te vallen. Dementierisico's nemen bij obesitas op middelbare leeftijd toe! Gewicht werd altijd goed in de gaten gehouden. Heeft dus niet geholpen ....
6. stop met roken. Zie punt 4.
7. verhoogd cholesterol. Was onder controle.
8. beweeg minstens vijf dagen per week matig intensief. Vroeger wel, in het (t)huis wordt nul-komma-niks bewogen.
9. matig met alcohol. Tijdens de periode dat hij Reminyl kreeg was ik enorm alert op het niet drinken van alcohol door pap. Lukte niet altijd. Tegenwoordig krijgt hij af en toe een (alcoholvrij) pilsje. 

Conclusie voor mezelf: 
Ik hou mijn brein in conditie, ik doe vrijwilligerswerk, ik ben geen somber type, ik zorg voor (meer dan) voldoende rust en slaap. Ik ben actief tijdens sporten, ik werk in de tuin, ik fiets regelmatig. Ik eet gezond en gevarieerd. Mijn bloeddruk en cholesterol zijn in orde. Ik rook niet, ik ben matig met alcohol. Dus hopelijk gaat deze vreselijke ziekte mijn deur voorbij .......

bron: Limburgs Dagblad, dd 1 oktober 2014 "De quickstep (etc.) tegen dementie"  

9 opmerkingen:

 1. Ik vraag me ook ernstig af of het "lijstje" helpt....

  wat mijn als 'vak-idioot" als vraag te binnen schiet:
  Hebben ze je vader gevraagd hoe hij zijn koffie drinkt?
  Hebben ze aan jou gevraagd hoe je vader zijn koffie dronk/drinkt ?

  Helaas zie ik het soms gebeuren dat iedereen :koffie met suiker en melk" drinkt, zonder dat er gevraagd word wat men gewend is.
  Ook die ranja is vreemd bij het eten, een lekker glas melk of thee is toch normaler...

  Ik zou het eens vragen aan de verzorging xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezond leven, goed bewegen; het is natuurlijk voor iedereen goed. Je schrijft dat het je pap niet heeft geholpen, maar misschien heeft het wel ergens het proces vertraagd, was hij anders eerder ziek geworden.
  Blijft net zo goed vreselijk verdrietig allemaal. Sterkte weer. Anneke.

  BeantwoordenVerwijderen

 3. Alles met mate dus. Het zal vast voor iedereen anders uitvallen. Mijn geloof daarin is niet zo groot. Wel vreemd inderdaad van die koffie en ranja.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vooral dat laatste lieve Inge: dat hoop ik van HARTE voor je het is een vreselijke ziekte.
  Hetzelfde geldt voor kanker. Manlief rookt niet, drinkt niet, eet gezond en sport alsof zijn leven ervan afhangt en krijgt toch die rotziekte. Ik weet het niet ... Volgens mij is het enige wat we kunnen doen ons bewust zijn en genieten in het hier en nu.
  Een warme knuffel X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, ik doe het nog best aardig zie ik ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom is mijn reactie nou weer weg?

  Enfin: ik schreef zoiets als dat ik niet zo gecharmeerd ben van dit soort lijstjes. Zeker als het gaat om niet-lichamelijke ziektes en alsof je zelf alles in de hand hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar er speelt (denk ik) toch ook een bepaalde erfelijkheidsfactor mee? Ik denk dat algehele gezondheid beter is als je de dingen in het lijstje een beetje volgt. Het zou zo maar een lijstje kunnen zijn voor mensen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of iets dergelijks... Gezond leven helpt bij van alles!
  Maar ik kan me ook voorstellen dat je alles probeert te begrijpen als je er (net als jij) middenin zit, hoor! *knuffel*

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alles mag er zijn denk ik in de tijd dat een mens fit is en ook als het een beetje minder wordt.
  We leven in een tijd van een beetje veel, dat beetje veel is soms een beetje te-veel, toegeven is lastig maar moeten we nog wel alles doen of mogen we een beetje minderen. Onder onze wenkbrauwen is bijna alles te vervangen maar erboven- juist de plaats waar alles wordt geregeld- komen we wellicht -de een wat eerder en de andere later- aan de grens van de houdbaarheid.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge