donderdag 4 december 2014

tandarts

Omdat Menno het zó mooi heeft geschreven: (klik) lezen, echt!

Pap gaat iedere zoveel weken naar de tandarts. Lees: iedere zoveel weken krijgt hij Dormicum en wordt hij in zijn rolstoel van zijn afdeling naar een aangrenzende afdeling gerold waar een heuse tandartsenkamer is ingericht waar een tandarts spreekuur houdt voor bewoners. Pap heeft enorm veel last van tandsteen, dat wordt dan zo goed en zo kwaad als het kan verwijderd, althans het wordt geprobeerd .... Pap was nooit zo'n fan van tandartsen (uitzondering daargelaten :-) ) maar vindt het nu helemaal niet meer leuk. Laatst ben ik meegeweest, ik was wel nieuwsgierig naar hoe zoiets in een verzorgingshuis in zijn werk gaat. Nou, eigenlijk precies als in een 'normale' praktijk: tandarts, tandartsassistent(e), behandelunit. Alleen werd pap niet in de behandelstoel gehesen maar kon hij gewoon in zijn rolstoel blijven zitten die naar achteren werd gekanteld. Behandeling ging wel totdat pap aangaf dat het echt wel genoeg was zo. Lees: schelden, slaan en schoppen .... Met tot slot spugen op de grond in plaats van in het bakje .... Euh, bah .... Ik ben blij dat pap regelmatig wordt gezien en behandeld. Met de paar tanden/kiezen die hij nog heeft kan hij nog redelijk goed normaal blijven eten. 
Ik kreeg nog een paar tips mee: geen/weinig suiker, zo min mogelijk (snoep)momenten buiten de maaltijden om, geen sapjes maar thee of water bij de maaltijden, goed poetsen..... Ik heb aangegeven dat pap bijvoorbeeld nooit suiker in koffie/thee dronk, maar ja. Ik schreef het al vaker, als je hem vraagt: "Wilt U suiker/melk in de koffie/thee?" zegt hij volmondig: "Ja!". Intussen trekt hij zijn neus op als hij koffie/thee zonder suiker krijgt, kwestie van (ver)wenning. 

15 opmerkingen:

 1. Wat heeft Menno dat prachtig verwoord, Inge.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inge, waarom kunnen ze het niet met een roesje het tandarts bezoek oplossen? dit doen ze ook bij gehandicapte kinderen/volwassen. Heel veel angsttandartsen werken zo.

  Ik vind de woorden van Menno mooi geschreven maar ik heb nog even verder gekeken op zijn site. Die vind ik niet fijn om op rond te kijken komt waarschijnlijk door de (grote) foto's en het is ook mijn gevoel . Ik lees bij jou al een tijdje mee maar de dingen die jij schreef/schrijft over je vader die waren duidelijk en het plaatje zie ik dan vanzelf.

  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Narcose is zeer risicovol bij mensen met dementie.

   Verwijderen
 3. Oei, moet je ook maar kunnen, daar tandarts zijn. Knap hoor. Dat geduld en dat begrip. Poeh.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, Menno.

  Wat naar, dat ge-tandarts. Is er geen andere mogelijkheid, nu? Kan hij niet mét tandsteen eten/leven?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank jullie wel en dank voor het delen. Sorry voor de te grote foto's op sommige plekken. Het is een bug tijdens mobiel bloggen.

  Inge, ik herken je verhaal heel erg. Zelfde soort situatie meegemaakt toen mijn moeders duim er half af lag. Respect voor jou en de mensen om je heen die ondanks alles trouw en aanwezig blijven. Onbetaalbaar!

  Groet Menno

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige blog van Menno... die laatste zin... hartverscheurend... Eigenlijk het hele blog hartverscheurend.

  Over dat getandarts... ik zou daar best meer werk van willen maken. Ik denk echt dat gebitsverzorging een ondergeschoven kindje is in een verpleeghuis. Helemaal nu het steeds minder vanzelfsprekend wordt dat mensen een volledige gebitsprothese hebben.
  En als je erover nadenkt... wat een rare gewoonte eigenlijk om iedereen standaard suiker aan te bieden bij koffie en thee.

  Op de vraag van Mammalien... nee, je kan niet met tandsteen eten/leven. Het tandsteen zal onder het tandvlees kruipen, daar kan dan ruimte ontstaan tussen tand en tandvlees, dat kan gaan bloeden en ontsteken met alle gevolgen van dien. Dus dat is geen goed idee.
  En dan kom ik bij een volgend punt...: Het verband tussen tandvleesbacteriën (parodontitis) en andere lichamelijke problemen (bijvoorbeeld hartklachten, maar ook suikerziekte of vroeggeboortes) wordt ook steeds meer aangetoond. Dus behalve voor de mondgezondheid kan een verwaarloosd gebit ernstige gevolgen hebben voor het hele lichaam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het moeilijke is dat de bewoners hun gebit niet willen laten verzorgen, ze begrijpen niet wat de tandenborstel in de mond moet en vinden het vaak eng. Mijn ervaring is dat goede mondzorg geven heel moeilijk is om die reden.

   Verwijderen
  2. Daarom vind ik het juist zo zorgelijk... Ik kan me voorstellen dat het er gauw bij inschiet/ teveel tijd kost.

   Verwijderen
 7. Tranen in mijn ogen bij de laatste zin, zo mooi !
  En tandarts ..brr vreselijk zeg en ik moest denken aan een studiegenoot van mijn dochter, nu psychologe en studeert tandheelkunde om zich te specialiseren in angstige mensen/ouderen. Daar moet veel meer aandacht voor komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tandarts bezoek is ook wel erg veranderd. Maar wel fijn dat ze er aandacht aan besteden. Dan zou een gebit handiger zijn al raakt het dan misschien weer zoek naar. Fijn dat hij er nog goed mee kan eten.
  Ontroerend het verhaal van Menno.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig stukje van Menno ja! Dank voor het delen.
  Gelukkig dat je vader nog redelijke tanden heeft, en dathet nog lukt dat onderhoud. Lijkt me ook heel moeilijk om te zien, zo'n behandeling. (en te ervaren zoals hij)
  Dat van die suiker in de koffie was bij mijn vader andersom. Hij kreeg juist geen suiker meer vanaf dag 1 in het verpleeghuis. Alleen melk, terwijl het altijd zo'n zoetekauw was. Ze kregen gewoon allemaal standaard koffie met melk.
  Triest he...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig stuk. Ik ben ook een blog gestart voor mijn vader: https://vadersverleden.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb dit ook met mijn vader gehad, een drama om erbij te zitten. Gelukkig gaat het redelijk goed tot het moment dat ik de ruimte uitloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige blog en zeer interessant om te lezen. Bedankt voor het delen en hopelijk volgt er nog veel meer.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge