dinsdag 24 juni 2014

mond-har-mo-ni-ca ...

Vanmiddag lekker genoten van leuk gezelschap: pap, broerlief en een lieve nicht maar ook van het zonnetje, terrasje en bier/thee/spa'tje. Voor mijn nicht was het ruim een jaar geleden dat ze pap voor het laatst had gezien.  Wat een verschil ....
Pap vindt de aandacht die hij krijgt prima, en als hij geen aandacht krijgt gaat hij, net als een klein kind, gewoon gekke bekken trekken. En vervolgens laat hij een boer en vloekt hij ook nog eens een flinke vloek. 


In zijn hand houdt hij zijn mondharmonica. Ik gaf het hem vandaag terug na 't laatst mee naar huis te hebben genomen om er een naamstickertje op te zetten. Vorige week probeerde hij nog met de (klassieke) muziek mee te spelen maar vandaag was het een vreemd voorwerp voor hem. Naderhand wist hij nog wat nootjes te spelen: 'fuut, fuut, fuut'. 
Ik denk/hoop/geloof dat hij een leuke middag heeft gehad.

vrijdag 20 juni 2014

reactie op klassiek

Hoe pap reageert op muziek? Goed, heel goed zelfs. Zo vaak mogelijk en in ieder geval als hij onrustig wordt is het een kwestie van hem in het hoekje zetten waar de muziekinstallatie hangt, radio aan op een klassieke zender en pap wordt rustig en geniet! Hij reageert ook wel op andere muziek, zingt ook graag mee met liedjes bijvoorbeeld tijdens het verzoekplaatjesprogramma in de grote zaal, maar dit heeft toch echt zijn voorkeur: mooie, rustige klassieke muziek.  Hij reageert duidelijk met zijn hele lichaam. Goede prikkels en welkome lichaamsbeweging!donderdag 5 juni 2014

media-aandacht

De afgelopen tijd was er nogal wat media-aandacht voor bewoners van verzorgingshuizen. Kan ik alleen maar toejuichen! Het programma wat mij het meeste aansprak was de uitzending van Radar van 26 mei jl. ----> Dit is de link <-- voor degenen die het hebben gemist. Op de site van Alzheimer Nederland staat onder andere: 

Antipsychotica worden te veel en te lang gebruikt voor de behandeling van 'onbegrepen gedrag' bij mensen met dementie, zoals agressie, angst, rusteloosheid en dwaalgedrag. Vaak zijn er alternatieven te vinden. 

Deze geneesmiddelen hebben vaak ernstige bijwerkingen. Ook moeten ze zo kort mogelijk (enkele weken) gebruikt worden. Het effect van antipsychotica neemt af bij langer gebruik. De termijn voor het gebruik van deze medicijnen is daarom maximaal twaalf weken. In de praktijk worden de antipsychotica echter veel langer gebruikt. Een derde van de mensen met dementie die het voorgeschreven kregen gebruikte twee jaar of langer een antipsychoticum. Dat mag alleen bij de diagnose schizofrenie of depressie, en niet bij dementie met onbegrepen gedrag.

 


Mede naar aanleiding van de uitzending heb ik weer een familiegesprek aangevraagd. Ik vind (en blijf vinden) dat pap teveel rustgevende medicatie krijgt voorgeschreven. Pap is volgens arts en verzorgenden nog vaak te lastig of onrustig of boos, vertoont met andere woorden vaak ongewenst gedrag, maar vanuit mijn standpunt als dochter heb ik vraagtekens bij het verstrekken van (te)(veel) medicatie om dit gedrag te onderdrukken ..... 
Het kan ook op andere manieren. Zie mijn vorige bericht .... Pap wordt nu regelmatig op (weer) een andere plek op de gang gezet waar hij rustig kan zitten, luisterend naar rustige muziek op radio of van CD. Fijn! Dit zijn prikkels die een gunstige invloed (kunnen) hebben.