vrijdag 1 mei 2015

mei: coeliakiemaand

Dit heeft niets te maken met pap of met Alzheimer, maar met coeliakie oftewel glutenintolerantie. Degenen die hier vaker meelezen hebben mij wel vaker hierover 'gehoord', het is een autoimmuunziekte die ruim zeven jaar geleden bij mij werd gediagnostiseerd nadat ik al jaren rond had gelopen met ijzer- oftewel ferritinetekort. 'Dankzij' de hype rondom glutenvrij eten is de naamsbekendheid nu groter dan toen ik de diagnose kreeg. Maar er zijn nog zeer velen die rondlopen met vaak vage klachten als buikpijn, vermoeidheidsklachten, ijzertekort, obstipatie, opgeblazen gevoel, diarree, eczeem, huidproblemen, etc, waarbij de link (nog) niet is gelegd naar coeliakie. Een aantal bloggers heeft de maand mei uitgeroepen tot coeliakie bewustwordingsmaand. Ik steun dat initiatief door het hier, op deze blog ook onder de aandacht te brengen.

Onderstaande informatie komt van hun site, http://www.coeliakiemaand.nl/In Nederland zijn er waarschijnlijk 160.000 mensen die coeliakie hebben. Tot nog toe zijn er echter maar 25.000 gediagnosticeerd. Dat betekent dat er nog heel veel Nederlanders de ziekte wel hebben maar dit zelf nog niet weten. Ongeveer 135.000 mensen lopen daardoor rond met klachten welke kunnen worden opgelost als ze zouden weten dat ze coeliakie hebben. Coeliakie wordt daarom ook wel de meest onbekende volksziekte van Nederland genoemd. Bij mensen die coeliakie hebben raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd telkens wanneer men gluten eet. Dat leidt uiteindelijk tot heftige klachten als buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Coeliakie is een auto-immuunziekte, dus er bestaat helaas geen medicijn tegen. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen is levenslang een glutenvrij dieet volgen. Dat is lastig, maar het beschadigde darmslijmvlies herstelt zich dan weer waardoor klachten vrijwel altijd volledig verdwijnen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk, een reactie! Anoniem reageren (d.w.z. zonder account) kan, maar ik vind het wel zo netjes als je toch een naam vermeldt. Groetjes, Inge